Руини, Църкви и музеи в Созопол

Създаден в 7 век преди новата ера древният град Аполоние е бил достатъчно голям за своето време. На територията на днешният стар град Созопол се е намирала укрепената част на Аполония, но града се е разпростирал далеч зад крепостната стена. Древният град-държава Аполония е заемал приблизително такава таритория, както днешният град Созопол. Височината на грепостната стена е била между 8 и 12 метра, а отчитайки факта, че морското ниво на черно море е било на 7м по низко отколкото сега, укрепената част на града е била практически непристъпна. Днес най добре се е запазила в Созопол Южната крепостна стена. По протежението на крепостната стена има морска алея по, която всеки един може да се расходи с удоволствие и да се полюбува на крепостната стена и на прекрасният изглед, към един от заливите на Созопол. Основните отбранителни съоражения са били построени по време на Гръцката /Елинската/ епоха. Но по време на Римската епоха градът е продължил своето развитие. Въпреки, че Аполония е изгубил своето уникално значение, като самостоятелен град вържава по време на римската епоха съ се изграждани нови здания, като например Римските Терми в Созопол, намиращи се пред крепостната стена в непосредственна близост до църквата Св. Св. Кирил и Методи. На южната алея се намира и музей който се нарича "Южна Крепостна Стена", а в музет можете да видите античен кладенец и зърнохранилище.
Също така на самият вход, към старият град се съхранила добре Западната крепостна стена. Пред западната крепостна стена се намира главният площад, църквата Св. Св. Кирил и Методи, летният амфитятър, експонат на лодка тип Аламана, каквито местните са използвали за риболов и търговия, древно римските терми. Между две от кулите на западната крепостна стена можете да видите една от автентичните антични улици на Аополния.
Главната църква в града се яврява църква Св. Георги. Тя се намира в централната част на старият град Созопол на главната улица Аполония и именно в нея най често се провеждат църковните служби. 
Църквата Св. Св. Кирил и методи е първата българска църква построена в Созопол. Построена е преди около 100 години, а оконите и стенописите вътре са реставрирани преди няколко години. През лятото в нея са изложени пред олтара мощите на Св. Йоан кръстител, които са открити при разкопки на острова Св. Иван в древният манастир Св. Йоан кръстител.
Между новият и Старият град в Созопол се намира морският парк, който предоставя прекрасна възможност за разходка и отдих особенно, ако сте с малки деца. В морският парк се намира една църквата Св. Зосип построена примерно преди 200 години. Най старата църква, която се е съхранила е църквата Св. Успение Богородично. Тя е била построена в 16 век от нашата ера.
Тя е съхранила своята автентична красота. Построена е по време на османската епоха. В края на 18 век са подновявали дърворезбата в църквата а през 20 век са реставрирали частично стенописите. Също така на територията на града има повече от 15 мелки църкви, които местните наричат Параклиси.
Особенно внимание заслужава археологическият музей в Созопол. Тук можете  да видите огромно количество артефакти от времето на  тракийската, гръцката, римската, византийската, българската и османската епохи.
На острова Св. Иван се намират руините на древният манастир Св. Йоан Кръстител, който е бил построен през 12 век от нашата ера. Той е бил православен манастир и е бил действащ до 17 век, когато черноморски пирати са го разграбили и опожарили. В 2008 г. там са намерили мощи Св. Йоана, които монасите са успели да скрият под мозайката на пода при нападението на манастира.
Голяма част от къщите в старият град се явяват къщи музеи, което дава възможност да се съхрани архитектурата в старият град. 
Градът се развива като туристически център повече от 70 години и днес е един от най известните туристически градове в България. На територията на града има голямо количество хотели, ресторанти, Къмпинги.